• Gecertificeerde vakmannen
  • Altijd in de buurt
  • Dag en nacht bereikbaar
  • Voorbereid op de toekomst

Veelgestelde vragen

Hoe werken zonnepanelen

Op de zonnepanelen zitten een laagje silicium. Energie van de zon kan elektronen losmaken in het silicium. De zonnepanelen zet de zonne-energie om in wisselstroom. Voor het opwekken van stroom is niet per se direct zonlicht nodig. Op een dag met bewolking levert een zonnecel ook elektriciteit. De opbrengst is niet gelijkmatig omdat de hoeveelheid zonlicht steeds verandert. Bij hogere temperaturen wordt de opbrengst lager. Het is belangrijk dat achter de panelen lucht door kan stromen zodat de temperatuur niet te hoog oploopt.

Hoeveel zonnepanelen kunnen er geplaats worden op mijn dak?

Dat is afhankelijk van de oppervlakte van het dak en aan de ligging. Is het een plat dak of een schuin dak en wat is de hellingshoek? Ook hangt het ervan af wat precies je doel is en de hoeveelheid stroom dat je wilt opwekken. Wil je totale elektriciteitsgebruik opwekken of maar een gedeelte?
Bij Solarmatch wordt dit allemaal van tevoren met onze adviseur besproken in het legplan.

Heb ik garantie op de zonnepanelen?

Je heb meerdere soorten garanties op zonnepanelen.

Bij Solarmatch heb je 2 jaar garantie op de installatie van de zonnepanelen. Dit is van toepassing als een aansluiting niet goed is en problemen gaat veroorzaken. Of als de bevestigingsmaterialen loskomen na een storm.

Op de zonnepanelen en omvormers geldt een productgarantie. Deze garantie is van toepassing op defecten op het product. Het verschilt per fabrikant hoeveel garantie er op het product wordt gegeven. Op zonnepanelen geldt minimaal een garantie van 10 jaar. En op omvormers is het minimum 5 jaar.

Daarnaast heb je ook vermogensgarantie. Dit houdt in dat de zonnepanelen na een aantal jaren nog een minimale opbrengst moet leveren. Met een vermogensgarantie moet bijvoorbeeld na 10 jaar een opbrengst leveren van 90% van het oorspronkelijke rendement. Mocht dit niet het geval zijn dan krijg je nieuwe panelen van de fabrikant.

Kan ik subsidie aanvragen?

In 2018 zijn er voor zonnepanelen geen landelijke subsidies meer voor zonnepanelen. In sommige gemeentes kun je wel een subsidieregeling aanvragen. Dit verschilt per gemeente en zou je kunnen navragen bij uw eigen gemeente.

Wel kan je de betaalde btw terugvragen bij de belastingdienst.

Hoe werkt het met terug leveren?

Het is logisch dat de zonnepanelen in de zomer meer stroom opwekken dan in de winter. U levert dan meer stroom dan u verbruikt. Stroom die je niet gelijk gebruikt, lever je via je aansluiting aan het openbare net. Dit noem je terug levering. Als je meer stroom gebruikt dan dat je oplevert dan gebruik je stroom uit openbare net. Je afname en terug levering worden met elkaar verrekend. Dit noem je salderen.

Hoe moet ik mijn zonnepanelen onderhouden?

Zonnepanelen zijn in principe onderhoudsarm. Het kan zijn dat bladeren, zand of stof achterblijven. Vaak wordt voor het grootste gedeelte door de regen weer weggespoeld. Voor een betere opbrengst raden we wel aan om jaarlijks de zonnepanelen schoon te maken. Bij Solarmatch kan je een onderhoudscontract aanvragen.

Leveren zonnepanelen in de herfst en winter wel voldoende rendement op?

De opbrengst van zonnepanelen verschilt door het jaar heen. Dit ligt aan de stralingsintensiteit. In de zomer is de straling sterker dan in de winter. Daarom is de opbrengst van zonnepanelen in de zomer meer dan in de winter. Dit betekent niet dat er geen opbrengst is in de wintermaanden. In de herfst en winter schijnt de zon ook dus door de straling levert het in deze periode ook zonne-energie op. Uiteraard is de hoogste opbrengst dus wel in de lente en zomermaanden.

Is het nodig om de zonnepanelen te verzekeren?

Als je de eigenaar bent van de woning dan vallen de zonnepanelen onder de bestaande opstalverzekering. Informeer wel goed bij de verzekeringsmaatschappij. Er kan een verschil zijn in hoe de zonnepanelen zijn gemonteerd. Bij een plat dak staan de panelen vaak los op het dak. Waardoor ze geen onderdeel van het onroerend goed zijn en waarschijnlijk niet gedekt wordt door de opstalverzekering. Ook bij schuine daken ligt het eraan of de zonnepanelen vastgeklikt of vastgeschroefd zijn aan het onroerend vastgoed.

Ook is het handig om bij de verzekeringsmaatschappij na te vragen hoe het zit bij natuurrampen en bij diefstal. Dit kan nogal verschillen bij verzekeraars. Bijvoorbeeld bij diefstal hebben vele een voorwaarde dat er inbraakschade moet zijn. Maar zonnepanelen zijn door de inbrekers makkelijk te demonteren zonder enige schade.

Onze klantenservice voor al uw vragen

Wilt u meer informatie of heeft u persoonlijk advies nodig? Neem dan contact met ons op via onderstaande opties, zodat we samen kunnen kijken naar de mogelijkheden.

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u terug